Explozie Balcanică în Craiova

Dragi suflete frumoase, după cum bine ştiţi, sunt o melomană înrăită şi niciodată nu ratez un concert decât dacă se întâmplă anumite evenimente independente de mine. Iubesc muzica de operă şi operetă, filarmonica, jazz, blues, s.a. 

S-au spus multe despre muzică. Găsim citate diverse, mărturisiri şi maxime dedicate muzicii, viaţa ar fi atât de goală şi tăcută fără muzică. Cei mai buni artişti, ( scriitori, pictori, etc ) se delectau cu muzica ascultată la pick-up şi inspiraţia venea atât de firesc. Până şi eu scriu ascultând muzică diversă şi cuvintele vin ca şi cum o mână magică îmi mângâie coarda sensibilă a artei, pe care o avem cu toţii în fire, de altfel. Până ca aceste mecanisme moderne să redea fidel notele muzicale, ascultau vântul cum dansează agale cu frunzele care ciripeau pe câmpii sau cântul iubitei sau iubitului în nopţile pline de dragoste ce spălau dorul. 

Ceea ce este, totuşi, o problemă permanentă în rândurile oamenilor, fie că vorbim de România, Europa sau lumea în general, este faptul că îşi apreciază artiştii mult prea târziu. Generaţii vin şi generaţii se duc, fiind de-a dreptul tragica trecerea într-un con de umbră a artiştilor care ne-au bucurat inimile decenii întregi. Muzica se schimbă, evoluează dar toţi oamenii, fără excepţie, simt o bucurie înălţătoare când la radio sau într-un bar în care se distrează cu prietenii aud melodiile cu care au crescut şi ale căror versuri le ştiu perfect, ca şi cum totul ar fi prezent în inimi şi minţi pentru că amintiri frumoase îi leagă de versurile melodiilor vechi.


De ce vă spun toate acestea? Foarte simplu! Ovidiu Lipan Ţăndărică va susţine pe 21 Decembrie un spectacol la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova. Vor urca pe scenă Ovidiu Lipan Ţăndărica (tobe, darboca), Rona Hartner (voce), Stelu Enache (voce), Pantîru Brass (5 suflători din Fanfara 10 Prăjini) şi Grupul Balcano (Adrian Stavian – clape, Stefan Crăciun – chitară, Narcis Chiamil – chitară). Ne vom incalzi inimile, îngheţate de frigul pătrunzător al iernii, care şi-a intrat în drepturi, cu „Tango Toledo”, „Balerina”, „Ave Maria”, „Margareta”, „Natalis”, „Trandafirlu”, „Bachita”, „Sârba lui Jenică”, „Hora Moldovenească”, „Sârba de la Cozmesti”, „Ciocârlia” şi altele care ne sunt atât de dragi.

Haideţi să nu rămânem impasibili şi să ne respectăm artiştii cât încă sunt vii, care ne învie şi pe noi din amorţeală cotidianului prin muzică izvorâtă din sufletele lor chinuite şi atât de pline de iubire pentru noi toţi, pentru lumea care îi blamează şi pentru tot răul pe care l-au îndurat de-a lungul deceniilor pentru a primi dreptul de a face ceea ce iubesc cel mai mult, muzica! O vorbă spunea că "Oamenii îţi apreciază munca până în momentul în care trebuie să plătească pentru ea!", eu zic că tocmai faptul că ni se cere atât de puţin, ne aduce acea bogăţie spirituală care ne încălzeşte inimile, cum nimic din ceea ce vedem sau auzim, zilnic, nu o face!



Artistul Ovidiu Lipan Țăndărică lansează în această iarnă, cu un prim concert de Moș Nicolae, un nou proiect muzical în stil balcanic alături de bunii săi prieteni, artiștii: Rona Hartner, Stelu Enache, Constică Panțîru și Fanfara 10 Prăjini și Grupul Balcano. Conceptul de “explozie balcanică” a fost produs în urmă cu patru ani pe scena mare a Sălii Palatului din București. De atunci, proiectul a participat la numeroase evenimente naționale și internaționale. Este un concept care s-a șlefuit de-a lungul timpului sub conducerea neobosită a maestrului Ovidiu Lipan Țăndărică și s-a îmbogățit continuu prin colaborări cu numeroși artiști talentați.

Etichete: ,