Sănătate în bucate

Trăim pe fugă, mâncăm pe fugă, lucrăm timp îndelungat sau dormim puţin pentru că suntem tot timpul într-un dute-vino constant. Uneori, avem impresia că petrecem mai multe ore alături de colegii de serviciu decât alături de familie, ceea ce duce la şi mai mult stres şi nefericire. Nici măcar mesele nu le servim împreună cu familia. Poate doar în weekend să ne vedem cu toţii la aceeaşi masă, sau măcar de sărbători.

Dimineaţa şi seara reprezintă supremul galop în creştere sau descreştere. Ajungem peste timp să nu mai observăm cum trec anotimpurile, cum trec anii, cum trec momentele importante peste noi pentru că suntem tot timpul pe fugă. Apropo, se apropie sărbătorile de iarnă. Este mijlocul lunii noiembrie. Nu vedem asta pentru că suntem pe fugă. Ne pierdem anii în birouri închise, în zgomot de paşi tropăind pe holuri, butonări de taste, aparate de aer condiţionat, geamuri închise pentru a nu fi deranjaţi de zgomotul asfaltului bătătorit de picioare agitate. Alţi paşi grăbiţi, alţi oameni se grăbesc spre locul de muncă. Ne lăsăm distraşi de muncă în goana şi nevoia de a ne întreţine familiile sau de a ne asigura un viitor mai stabil.

Când eram mică mi se spunea "Mănâncă tot ca să creşti mare" sau "Nu mănânci ciorbă şi felul doi, nu primeşti ciocolată/îngheţată/prăjitură". Şi am crescut cu ideea de a mânca tot la o masă, de cele mai multe ori fiind singura masă a zilei pentru că nu am timp să mănânc. Uneori un covrig e singurul lucru cu care ajung să îmi mint stomacul ca să îi opresc protestele. Pentru că aşa e românul, în timpul anului mănâncă pe fugă sau tot felul de uscaturi pentru că e grăbit şi de sărbători ajunge la urgenţă pentru că s-a ghiftuit, fie cu mâncare, fie cu băutură sau cu ambele. Şi se miră de ce nu e sănătos şi ce e în neregulă cu el şi de ce nu merge dieta şi cantarul o ia razna.

worldclass.ro

Şi vrei să mănânci sănătos, deşi la noi ideea de bio şi mâncare sănătoasă înseamnă scump şi nu ne permitem. Nu ştiu cum am ajuns să credem o asemenea minciun
ă şi să nu căutăm, cu atenţie, acele produse care sunt şi sănătoase şi la preţuri acceptabile. Nici măcar nu e scump să îţi găteşti un prânz sănătos. O mână de paste fainoase integrale preparate cu sosul preferat pot să îţi potolească foamea, să nu te umfle excesiv şi nici să îţi dea senzaţia de prea mult. Dimineaţa, un bol de cereale cu lapte sau iaurt poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a căpăta energie şi vitalitate.

Dacă nu eşti eu şi nu bei cantităţi industriale de apă, nu uita să îţi setezi un timp x la care să bei măcar câteva guri de apă. Aveam un prieten care îşi punea alarma, un altul care folosea o aplicaţie instalată pe laptop sau telefon care îl anunţa că trebuie să îşi amintească să se hidrateze. Hidratarea te menţine concentrat, plin de viaţă şi focusat pe ceea ce ai de rezolvat. Împreună cu o alimentaţie sănătoasă, reprezintă o reţetă mai mult decât eficientă pentru a te ţine departe de probleme de sănătate.


Dacă aveţi nevoie de un hint, pentru produse sănătoase la preţuri bune, Sano Vita reprezintă o companie romanescă care şi-a propus să educe romanii care îşi doresc să aibă un stil de viaţă sănătos. De la produse, reţete şi sfaturi ori posibilitatea de a achiziţiona categorii de produse puse la îndemâna consumatorilor în majoritatea magazinelor alimentare din ţară e imposibil să nu îţi pui la punct un plan de recuperare a sănătăţii tale şi a familiei. În special din cauza abundenţei de informaţii, a stereotipurilor care ne lovesc din toate părţile şi a produselor care au o reclamă interesantă dar care nu asigură necesarul de substanţe şi vitamine zi de zi, ar trebui să conştientizăm cât de important este să fim bine, pentru că sănătatea fizică ajută şi mintea şi sufletul să lucreze altfel. Boala ne doboară, din toate punctele de vedere şi ne pătrunde în viaţă prin toate cotloanele şi portiţele pe care imunitatea slăbită le lasă deschise.

În plus, puterea exemplului este cea mai bună armă a oricărui om. Dacă vrei ca cei din jurul tău, familie, prieteni sau copii, să îţi urmeze exemplu încearcă să îndepărtezi orice formă de abuz, fie el de natură alimentară sau alcoolică, pentru că te va ajuta atât pe tine cât şi pe cei apropiaţi. Întotdeauna pare mai simplu să duci o luptă alături de aliaţi, alături de oamenii cei mai importanţi din viaţa ta. O educaţie care implică mai mulţi oameni importanţi din viaţa ta te va ajuta şi pe tine să fii mai determinat şi să nu te abaţi de la un stil de viaţă sănătos. Cu timpul, îţi va intra în rutină şi va fi mult mai uşor să fii sănătos şi să îţi menţii sănătatea. Nu ai nevoie de o dietă pentru detoxifiere, de exemplu, ci de un stil de viaţă pentru a menţine efectele unei diete, dar cu beneficii pe termen lung.

Lyla.ro

Timpul e un tâlhar! Ne fură momente, trăiri, clipe şi ani din viaţă. Oricât de mici ar fi paşii pe care îi faci pentru tine, începe de azi! Ziua de mâine nu îţi e asigurată, pentru că nu îi e asigurată nimănui dar de ce să nu te bucuri de activităţile care îţi fac plăcere? De ce să nu te bucuri de un meci de fotbal, tenis sau de înot doar pentru că sănătatea nu e cea căreia îi dai prea mare interes? Nu e păcat să treacă timpul pe lângă tine şi să nu-l fructifici?

Articolul este cât se poate de real şi răspunde provocării din cadrul competiţiei SuperBlog. 

Etichete: ,