Facerea pâinii – Expoziţie permanentă Casa Băniei

                          www.muzeulolteniei.ro
  Pentru că Muzeul Olteniei nu are, încă, o expoziţie permanentă, am decis să mă axez în crearea studiului de caz, pe una dintre expoziţiile care îmi permit să creez o poveste despre fiecare om implicat în activităţile pe care le prezintă exponatele, dar şi traiul simplu şi fericirea omului de rând căruia ii lipseau multe, dar nu se plângea de nimic.
 La demisolul clădirii, se deschide o parte frumoasă a Olteniei secolelor XVIII-XIX prin prisma faptului că expoziţia nu este închisă ermetic în spatele unui geam, ci amenajata astfel încât să îi dea privitorului senzaţia clară a activităţilor pe care oltenii le aveau în acele vremuri.
  În prima camera, aratul şi semănatul sunt primii paşi pe care ţăranii îi făceau pentru a avea o recoltă bogată. Ustensilele vechi, rigide şi greoaie de la acea vreme ne dau un sentiment clar de diferenţiere între traiul de azi, confortabil şi stabil şic el de odinioară. Aici, tehnologia modernă se îmbină foarte frumos cu vechile metode de muncă, pentru că în faţa ochilor mi se afişează un colaj de poze care prezintă un an din viaţa satelor, cu tot ceea ce presupune aşteptarea diferitelor anotimpuri, evenimente vesele şi triste, bucuriile mici şi supărările trecătoare ale oamenilor simpli de la sat.
  Paşii mă duc greoi spre următoarea camera unde, în partea stângă, mi se arată un alt eveniment marcant al muncii până la crearea produsului final, pâinea. O scenă din procesul de recoltare a graului pentru care se muncise în primăvară şi ţăranul simplu care îşi adună, cu greu, rezultatele muncii de peste an.
  În continuare, pe acelaşi perete, câteva  ustensile pentru măcinarea graului. Ustensile simple dar care aduceau un confort acceptabil pentru acele vremuri. O moară cu apă se iveşte în celălalt colţ al încăperii. Urc treptele şubrede din lemn şi mă bucur de minunăţia pe care omul o putea crea şi atunci, ca şi acum, pentru a-şi uşura munca şi pentru a avea timp pentru alte activităţi pe care era obligat să le realizeze.

                   www.muzeulolteniei.ro

  O vatră strămoşească, cu tot necesarul unei familii de ţărani simpli, se zăreşte la ieşirea din moară de apă. Vase din lut, recipient pentru sare, tacâmuri de lemn, vase pentru prepararea mâncării pe care romi din acele vremuri le creau cu dibăcie şi o reproducere a unei bunicuţe care coace pâine la test. Hornul pe care iese fumul, măicuţă atentă la pâine, testul care permite pâinii să se coacă bine şi lumina care dă impresia unui foc binecuvântat, fac din acest peisaj o adevărată poarta în timp spre o lume de care ne temem şip e care ne bucurăm că nu o trăim pentru că este mai simplă comoditatea contemporană decât simplitatea secolelor trecute în care oamenii erau mai sănătoşi, mai fericiţi şi nu simţeau cum trece timpul.
  Şi pentru că pâinea este produsul final către care duce această expoziţie, ni se prezintă, de asemenea, trei momente reprezentative din viaţa unui om în care pâinea reprezintă elementul comun definitoriu pentru olteni şi tradiţii neperturbaţi de trecerea timpului pe care toţi le-am întâlnit şi de care suntem mândri. În primul moment, ni se prezintă pe o masă de lemn joasă cu trei picioare, amenajarea mesei de ursitori care este amenajata de moşii copilului recent născut pentru primirea celor mai importante daruri ale vieţii. Următorul moment este reprezentat de pâinea miresei pe care naşa o rupe deasupra capului finei şip e care o împarte cu nuntaşii pentru sănătate, prosperitate şi bucurie. Ultimul moment prezentat, este masa pregătită pentru înmormântare şi pomenile care urmează după aceasta cu colacii tradiţionali pentru fiecare moment în parte.
  Şi aici, cum am observat în prima cameră, tehnologia ajuta vechiul la crearea unei autenticităţi bine puse la punct care îi dă privitorului convingerea că vizualizează o foaie din trecutul neamului său şi pe care îl priveşte surprins şi cu recunoştinţă de a fi trăit într-o societate modernă care îi oferă tot ceea ce are nevoie dar compătimind sărmanii oameni care au trăit înaintea lui pentru traiul greu şi obositor pe care era obligat să-l ducă în fiecare zi.


www.muzeulolteniei.ro

  Aceasta expoziţie, ca şi celelalte pe care Muzeul Olteniei cu toate secţiile aflate în component sa, ne prezintă un popor de olteni harnici, determinaţi, curajoşi, veseli, recunoscători pentru ceea ce li se oferă, aproape de oricine are nevoie, răbdători şi dornici de a-şi duce odraslele pe drumul greu dar demn al unei vieţi pe care fiecare o primeşte cu un scop precis.

Etichete: